OLIJF MET PEREN

Yad Vashem

Eretitel

Yad Vashem honouring

In English

De Plechtigheid

Elsa bevrijd uit Westerbork 1-04-1944

Smalle Marges

Advocatuur in de Tweede Wereldoorlog, Joggli Meihuizen

Yad Vashem Jaap van Proosdij

(1921-2011)

Yad Vashem A. de Froe

Pogingen om te ariseren

Bij Calmeyer

fragment

Volkskrant 28 april 2007

Yad Vashem onderscheiding postuum uitgereikt

Calmeyer

Het geval Calmeyer, boek.

Uit de pers

AT5-nieuws

Snoge Amsterdam

Portugese Synagoge

Yad Vashem


Sinds 1963 kent Israel onderscheidingen toe aan niet-joden, die tijdens de oorlog 40-45 hebben geprobeerd het leven te redden van joden. Omdat wij nazaten zijn van families die vervolgd zijn in die periode en omdat er in de families velen niet, maar sommigen wel zijn gered, hebben wij het een eer gevonden een 'Yad Vashem erkenning' aan te kunnen vragen voor Mr. A. N. (Nino) Kotting.

Deze onderscheiding is op 12 December 2006 uitgereikt in de Portugees Israëlitische Synagoge te Amsterdam. Nino Kotting is daar postuum erkend als een van de 'Righteous among the Nations'. Tijdens deze plechtigheid heeft een vertegenwoordiger van de Israëlische Ambassade de 'Yad Vashem oorkonde', uitgereikt aan Nino Kottings oudste zoon Gerbrand.

Zelf heeft Nino Kotting nooit de behoefte gevoeld om geëerd te worden. Wij, de kinderen van de geredden, vinden dat zijn naam en zijn daden absoluut niet mogen ontbreken op de erelijst van Yad Vashem. De geschiedenis zou onvolledig zijn als zijn naam niet expliciet genoemd zou worden. Ook zijn naaste medewerker uit die periode, Jaap van Proosdij, kreeg evenzeer terecht, in 1997 deze onderscheiding.

Dat er zoveel werk verzet is, is mede te danken aan Nino's echtgenote, Renee Kotting-Menko, die zonder aarzeling het werk van haar man altijd heeft gesteund, zelfs toen haar eerste kind was geboren. Net als onze ouders zijn wij hen nog altijd zeer dankbaar voor de levens die zij hebben kunnen sparen en daarmee ook schenken.


Wij hebben van de plechtigheid een boekje samengesteld waarin alle toespraken zijn opgenomen, aangevuld met een artikel dat gebaseerd is op de bijdrage voor deze plechtigheid van Ulli d'Oliveira, gepubliceerd in de Volkskrant (27 April 2007).

Amsterdam, juli 2007.
Suzanne, Rob en Nino Rodrigues Pereira